Kruche faworki (bez ubijania)

Składniki:
2 niepełne szklanki mąki pszennej
7 żółtek
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka miękkiego masła

Dodatkowo:
cukier puder do posypania
olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić do uzyskania gładkiego ciasta, podobnego do makaronowego. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i bardzo cienko rozwałkować. Im cieniej, tym faworki będą bardziej chrupiące. Rozwałkowane ciasto pokroić radełkiem na pasy, a te podzielić na mniejsze (około 3 x 8 cm). Na środku każdego paska zrobić nacięcie, po czym przez powstały otwór przełożyć jeden koniec ciasta na drugą stronę. 

Faworki smażyć z dwóch stron na rozgrzanym do temp. 175 °C tłuszczu. Właściwie usmażone powinny przybrać złoty kolor. Po usmażeniu faworki wyjąć na papierowy ręcznik, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Na koniec ułożyć na talerzu i obficie posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Szybki i prosty przepis, chrupiące faworki to musi być coś pysznego! Dzięki za podzielenie się przepisem.

    OdpowiedzUsuń