Beigli-węgierska strucla orzechowa

Składniki:
Składniki na ciasto: 
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru kryształu
1/2 kostki margaryny
10 g drożdży
1 jajko
szczypta soli

 



Składniki na nadzienie:
1 szklanka wody
200 g cukru pudru
300 g zmielonych orzechów włoskich
100 g bułki tartej
skórka otarta z jednej cytryny
2 garście żurawiny
1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
aromat rumowy

Dodatkowo: 
1 jajko - do posmarowania strucli
cukier kryształ, cynamon

Przygotowanie:
Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie w misie wyrobić ciasto z pozostałych składników. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać wcześniej przygotowany zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać ręką. Gdyby było zbyt klejące, podsypać mąką. Wyrobione, gładkie ciasto podzielić na dwie części.

Wodę zagotować z cukrem pudrem. W dalszej części dodać orzechy, bułkę tartą, skórkę z cytryny oraz bakalie i aromat. Całość dokładnie wymieszać tak, by powstała gesta masa. Nadzienie zdjąć z ognia i przestudzić.

Na posypanej mąką stolnicy należy cienko rozwałkować każdy kawałek ciasta na kształt prostokąta. Na wierzchu każdego z ciast równomiernie rozprowadzić nadzienie. Zostawić wolne brzegi, by lepiej zwinąć roladę. Wolne brzegi posmarować roztrzepanym jakiem, a następnie zwinąć rolady. 

Strucle umieścić na wyłożonej pergaminem formie. Posmarować z wierzchu jajkiem, dekoracyjnie posypać cynamonem i cukrem. Piec w temp.  180°C przez ok. 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz