Migdałowiec

Składniki:
Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę kajmakową:

1 puszka mleka słodzonego (skondensowanego)

Składniki na masę migdałową:
150 g cukru kryształu
150 g masła
3 łyżki mleka
2 łyżki miodu 
300 g płatków migdałowych

Składniki na masę śmietanową jasna:
1/2 l śmietany 30 %
3 kopiate łyżeczki żelatyny 
cukier puder do smaku 
 
Składniki na masę śmietanową ciemną:
1/2 l śmietany 30 %
3 kopiate łyżeczki żelatyny 
cukier puder do smaku 
2 łyżki kakao 

Dodatkowo:
paczka okrągłych biszkoptów


Przygotowanie: 
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Wsypać do niej cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku dalej ucierając. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać. Ciasto biszkoptowe wylać na formę i piec w temp. 160-180 C przez ok. 30 min.

Mleko w puszce gotować w garnku z wodą przez 2,5 godziny. Mleko powinno zgęstnieć i zmienić kolor.

Wszystkie składniki na masę migdałową, z wyjątkiem migdałów, wymieszać i podgrzać. Następnie dodać płatki migdałowe, ponownie zamieszać i krótko podsmażyć.

Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i przestygnięcia. Zimną śmietanę ubić, dosłodzić cukrem pudrem. Pod koniec wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę.

Identycznie wykonać masę śmietanową ciemną, tylko razem z cukrem pudrem dodać kakao.

Przełożenie:
biszkopt - masa kajmakowa - masa migdałowa - masa jasna - biszkopty - masa ciemna


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz