wtorek, 4 lipca 2017

Paluszki krucho-drożdżowe

Składniki: 
1/2 kg mąki pszennej 
3/4 kostki margaryny
1/2 szklanki śmietany
2 małe jajka
5 dag drożdży 
szczypta soli
szczypta cukru
kminek, ser żółty
 Przygotowanie:

Drożdże rozrobić ze śmietaną i szczyptą cukru, dodać pozostałe składniki i wszystko razem wyrobić. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 8-10 mm. Następnie wykrawać radełkiem paluszki. Pocięte kawałki ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem (solą morską, startym serem żółtym) i piec w temp. 200 C przez ok. 15 minut.

Tak przygotowane paluszki są niezastąpionym dodatkiem do czerwonego barszczyku lub świetnie sprawdzają się jako samodzielna przegryzka.

1 komentarz: