poniedziałek, 27 marca 2017

Tort czekoladowo-migdałowy z masą mascarpone

Składniki:
Składniki na biszkopt czekoladowy:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształ
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Składniki na biszkopt migdałowy:
3 jaja
1/2 szklanki zmielonych migdałów
1/3 szklanki cukru kryształ
1 kopiata łyżka mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
500 ml śmietany 30%
500 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 kopiata łyżeczka żelatyny
mały słoiczek  konfitury pomarańczowej

Składniki na poncz:
1 kopiata łyżka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki przegotowanej wody
1/4 kieliszka rumu lub amaretto

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i po jednym żółtku, po czym dalej ubijamy. Wlewamy ocet i delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy zmieszane z sobą mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość delikatnie mieszamy. Biszkopt wylewamy na wyłożoną pergaminem tortownicę (śr. 25 cm). Pieczemy około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180 C z termoobiegiem. Po upieczeniu zimny biszkopt kroimy dzieląc na dwa blaty.

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, do której dodajemy cukier oraz żółtka. Pod koniec ubijania do masy wsypujemy zmieszaną mąkę z proszkiem oraz migdałowym proszkiem. Ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 minut.

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Zimną śmietanę 30% ubijamy na najwyższych obrotach mikserem do zgęstnienia. Dodajemy cukier puder i po łyżce serek mascarpone. Dalej mieszamy. Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę i delikatnie mieszamy.

Kawę zalewamy wodą. Dodajemy alkohol i dokładnie mieszamy. Przygotowanym ponczem dokładnie nasączamy z dwóch stron każdy blat tortu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz