poniedziałek, 11 lipca 2016

Drożdżowe bułeczki z gruszką

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
25g drożdży
50g cukru kryształ
1 cukier waniliowy
2 jajka
150 ml mleka
1/2 kostki margaryny

4-6 gruszek







Przygotowanie:
Gruszki obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki lub ósemki.
Do miski wsypujemy pokruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Całość zasypujemy cukrem i dolewamy odrobinę ciepłego mleka. Składniki mieszamy i odstawiamy, aż zaczyn podrośnie ( w ciepłym miejscu ok. 10-15 minut). Do zaczynu dodajemy resztę  mąki, ciepłego mleka, roztopioną margarynę, roztrzepane jaja i cukier waniliowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto, podsypujemy mąką i odstawiamy na ok. pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy  je na stolnicy i wykrawamy szklanką krążki. Na każdym krążku układamy ćwiartki lub ósemki gruszek i formujemy bułeczki. Pieczemy w temp. 180-200 C z termoobiegiem około 15-25 minut. Po upieczeniu ozdabiamy ostudzone bułeczki lukrem i posypką.




2 komentarze: