poniedziałek, 1 lutego 2016

Faworki na piwie

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
6 żółtek
1 łyżka cukru pudru
0.5 - 0.75 l piwa 

Dodatkowo:
cukier puder - do obsypania
smalec lub olej - do smażenia

 


Przygotowanie:
Żółtka ucieramy razem z cukrem na jednolitą masę. Masę jajeczną łączymy z mąką, po czym dodajemy piwo. Wyrabiamy ciasto o jednolitej konsystencji. Jeśli jest klejące, podsypujemy je mąką. 

Ciasto wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Następnie uderzamy ciasto wałkiem do momentu, gdy będzie płaskie. Wówczas kilkakrotnie powtarzamy czynność: składamy ciasto na pół i ubijamy dalej, aż do uzyskania na cieście pęcherzyków powietrza. 

Po ok. 10-15 minutach pracy z napowietrzaniem ciasta, rozwałkowujemy je cienko na stolnicy. Radełkiem dzielimy ciasto na paski, te zaś na mniejsze kawałki. Pośrodku każdego prostokąta robimy nacięcie, przez które przeplatamy koniec faworka. Wycięte faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.  Wyciągamy je łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Usmażone układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz