poniedziałek, 29 lutego 2016

Amoniaczki

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
3 jajka ( 2 całe i 1 żółtko)
100 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1 cukier waniliowy
1 opakowanie amoniaku (50 g)

Dodatkowo:
1 białko - pozostałe z ciasta
cukier kryształ do posypki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto (oczywiście w temperaturze pokojowej) wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 5 mm i dowolnymi foremkami wykrawamy ciasteczka. Każde ciasteczko z wierzchu moczymy w białku i cukrze kryształ. Układamy na blaszce i pieczemy w temp. ok. 180 Cdo złotego koloru.

Ciasteczka po upieczeniu długo zachowują swoją świeżość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz