Sałatka z kurczakiem i żurawiną

Składniki:
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 główka sałaty
3/4 szklanki orzechów arachidowych (łupane, bez soli)
3/4 szklanki suszonej żurawiny
1 jajko
bułka tarta
mąka
sól, pieprz
olej do smażenia
Składniki na sos a'la Cezar:
10 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki wody mineralnej
2 łyżki stołowe musztardy Dijon lub do sałatek (Kamis)
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Umyty filet z kurczaka kroimy wzdłuż, rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety, oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, które od razu przekładamy do dużej salaterki. Ostudzone i usmażone filety kroimy w paski o szerokości ok. 15 mm, które kroimy po skosie w cienkie paski. Pokrojone filety mieszamy delikatnie z sałatą. Na rozgrzanej patelni prażymy obrane z łupin orzechy arachidowe. Posypujemy nimi sałatkę. Tak samo postępujemy z żurawiną - uprażoną dodajemy do sałaty.

Wszystkie składniki na sos łączymy najlepiej w małym słoiczku. Dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek, zakręcamy i mocno wstrząsamy do połączenia składników. Gotowym sosem polewamy sałatkę na 15 minut przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz