poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Pasztet z cukinii

Składniki:
3 małe cukinie (lub 2 średniej wielkości)
3 szklanki bułki tartej
3 jajka
1 cebula
1 duża marchewka
250 g sera żółtego
250 g pieczarek
1/2 szklanki oleju
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
słodka papryka w proszku
gałka muszkatołowa 
vegeta (opcjonalnie)
masło
2 aluminiowe foremki do pieczenia pasztetu

Przygotowanie:
Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do tego samego naczynia ścieramy również na tarce cebulę i marchewkę. Starte warzywa odstawiamy na ok. 30 minut, aby puściły wodę. Po 30 minutach warzywa dokładnie odciskamy z nadmiaru soków (ma powstać ok. 4 szklanek gotowej warzywnej masy).

W tym czasie pieczarki obieramy i drobno kroimy. Smażymy je na maśle do momentu odparowania soków. 

Do miski z odciśniętymi warzywami ścieramy ser żółty, dodajemy zimne pieczarki, bułkę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy olej i doprawiamy przyprawami. Całość dokładnie wyrabiamy ręką, aby powstała gładka masa. Pasztet przekładamy do foremek. Foremki umieszczamy w większej blaszce do pieczenia, na dno której wlewamy ok. 1-1,5 cm wody. Dzięki temu pasztet pięknie się upiecze i nie będzie przywierał do formy. 
Pieczemy w temp. 180 C ok. 60 minut.

Pasztet wyciągamy z formy, gdy zupełnie przestygnie. Można go również serwować jako "pieczeń" na ciepło z dodatkiem kaszy lub ryżu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz