piątek, 31 października 2014

Pulpety mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym

Składniki:
500 g zmielonej szynki
500 g drobno poszatkowanej białej kapusty
1 torebka ryżu

1 puszka pomidorów krojonych
2 jajka
1 ząbek czosnku
2 listki laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
4 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
bułka tarta
sól, pieprz
bazylia
tłuszcz do smażenia





Przygotowanie:
Do zmielonego mięsa dajemy jajka, suchy ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowaną kapustę, 3-4 łyżki bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę. Z gotowej masy wyrabiamy w ręce niewielkiej wielkości pulpety (w trakcie gotowania zwiększa objętość dzięki ryżowi) i każdy z nich obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy z dwóch stron pulpety. W trakcie smażenia przygotowujemy sos pomidorowy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pomidory z puszki, ziele angielskie, liść laurowy. Całość mieszamy i stawiamy na ogień doprowadzając do zagotowania. Usmażone pulpety przekładamy do garnka z sosem tak, aby były przykryte płynem. Dusimy na małym ogniu ok. 30-40 minut. W trakcie duszenia doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i bazylią.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz