Rurki z masą ajerkoniakową

Składniki:
Składniki na ciasto: 
2 szklanki mąki pszennej
5-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru

Składniki na krem:
250 ml śmietany kremówki
50 ml ajerkoniaku
1-2 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Mąkę posiekać nożem z masłem. Dodać śmietanę oraz cukier, po czym zagnieść ręcznie ciasto. Gotowe na godzinę odłożyć do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto bardzo cienko rozwałkować (ok. 1-2 mm). Radełkiem ciąć długie paski szerokości ok. 1,5 - 2 cm. Paskami owinąć foremki do rurek. Owijanie rozpocząć od cieńszego końca w kierunku grubszego w taki sposób, by podczas owijania na rurce ciasto delikatnie zachodziło na siebie (zasłaniało foremkę). Koniec ciasta dobrze przykleić do foremki, by podczas pieczenia się nie odkleił.  Wierzch rurek można delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Piec w temp. 180 C do uzyskania złotego koloru. Upieczone rurki ściągać z foremek po lekkim ostudzeniu.

Żelatynę rozpuścić w odrobienie ciepłej wody.  Zimną śmietankę ubić mikserem na sztywno na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i dalej mieszać. Następnie lać ajerkoniak wraz z płynną żelatyną. Masę dokładnie wymieszać. Krem przełożyć do szprycy i wypełniać nim wnętrze rurek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz