Ciasto potrójnie orzechowe

Składniki:
Składniki na biszkopt orzechowy:
4 jajka
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 
4 łyżki cukru kryształu
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Składniki na ciasto miodowe:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru kryształu
1 kostka margaryny
2 łyżki płynnego miodu
2 jaja
2 łyżeczki sody

Składniki na orzechową glazurę:
25 dag krojonych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
4 łyżki cukru kryształu
1/2 kostki masła

Składniki na masę budyniową:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
1 kostka masła
2-3 łyżki cukru kryształ
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
15-20 dag zmielonych orzechów włoskich
likier orzechowy - wedle uznania

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, po czym same białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier wraz z żółtkami, po czym dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę zmieszaną z bułką tartą, proszkiem do pieczenia oraz mielonymi orzechami. Wszystko lekko mieszamy, wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy ok. 20-30minut w temp. 180C. 

Margarynę siekamy dokładnie z mąką. Następnie dodajemy uprzednio roztrzepane całe jaja z cukrem, sodę i miód. Wyrabiamy ręką elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt twarde, można dodać gęstej śmietany. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy i przekładamy do osobnej formy. 

Wszystkie składniki na glazurę orzechową mieszamy w rondelku i podgrzewamy do temperatury wrzenia. Na powierzchni jednego z ciast rozprowadzamy orzechową masę. Blaty pieczemy do uzyskania złotego koloru w temp. 180 C. 

Na mleku z cukrem gotujemy budyń wedle przepisu. Ugotowany odstawiamy do ostygnięcia. Kawę zalewamy niewielką ilością wody.Masło ucieramy na puch. Dodajemy do niego zimny budyń, orzechy włoskie, kawę i alkohol. 

Przełożenie ciasta:
blat orzechowy - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - 1/2 masy - drugi blat - dowolna polewa 

2 komentarze: