wtorek, 9 lutego 2016

Wuzetka walentynkowa

Składniki:
Składniki na ciasto: 
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 1/2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 szczypta soli

Składniki na masę:
660 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody

Masa truskawkowa:
2 czerwone galaretki
5o dag mrożonych truskawek

 
Poncz: 
100 ml naparu z herbaty
50 ml alkoholu (wódka lub spirytus)
1/2 łyżeczki cukru 

Polewa czekoladowa:
1/2 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
3 łyżki kakao
3 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier i po jednym żółtku, ubijać dalej. Do masy dodać zmieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na formę. Piec w temp. 180 C ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.

Truskawki przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu roztopienia. Zdejmujemy z ognia i blendujemy. Galaretki rozpuszczamy w 1/2  l wody, mieszamy i wlewamy do zblendowanych truskawek. Mieszamy i odstawiamy do czasu, aż zacznie gęstnieć. 

Zaparzamy herbatę, dolewamy alkohol słodzimy, mieszamy.

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.  Dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie mieszamy.

W wodzie rozpuszczamy żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dokładnie mieszamy  i stopniowo podgrzewamy w rondelku do połączenia wszystkich składników. Nie dopuszczamy do zagotowania! Po przestudzeniu czekolady dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie roztrzepujemy.

Obydwa blaty ciasta nasączamy ponczem. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy warstwę masy truskawkowej, następnie warstwę masy śmietankowej. Wierzch przykrywamy drugim blatem i polewamy polewą czekoladową. Ciasto schłodzić w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz