poniedziałek, 4 stycznia 2016

Serowiec z brzoskwiniami i kokosem

Składniki:
Składniki na ciasto:
11/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1/2 kostki margaryny
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
kilka kropli aromatu cytrynowego lub pomarańczowego

Składniki na ser:
11/2 kg sera
12 jaj
1 kostka masła
1/2 kostki margaryny
350 g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 krople aromatu cytrynowego
1 puszka brzoskwiń


Składniki na kokosową piankę:
6 białek 
200 g wiórek kokosowych
3/4 szklanki cukru kryształ

Przygotowanie:
Ze składników na ciasto (wszystkie muszą być w temp. pokojowej) zagniatamy ręką ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód przygotowanej do pieczenia formy. 

Margarynę i masło ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku. Całość ucieramy na puszystą białą masę. W trakcie ucierania dodajemy stopniowo po łyżce sera, mąkę ziemniaczaną, aromat. Odciśnięte wcześniej z zalewy i pokrojone w kawałki brzoskwinie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec ubijamy pianę z 12 białek i delikatnie mieszamy ją z resztą masy serowej. Gotową masę wylewamy na blachę. Wstawiamy do piekarnika (temp. 180 C). 

W trakcie pieczenia serowca przygotowujemy kokosową piankę. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy do nich cukier i krótko ubijamy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy całość łyżką. 

Serowiec pieczemy około godziny, jednak w trakcie  pieczenia (na około 20 minut przed jego zakończeniem) wykładamy pianę kokosową. 

Upieczony serowiec trzymamy w piekarniku najlepiej przez całą noc do całkowitego wystygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz