wtorek, 13 października 2015

Papryka faszerowana kaszą jaganą

Składniki:
3-4 średniej wielkości papryki
2 ząbki czosnku 
1 cebula
2 udka z kurczaka ( z rosołu)
1 duża marchewka (z rosołu)
2 woreczki kaszy jaglanej
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
tłuszcz do smażenia
sól, 
pieprz, 
gałka muszkatołowa 
słodka papryka w proszku
rosół

Przygotowanie:
Papryki myjemy, odcinamy kapelusze i pozbawiamy gniazd nasiennych.
Kaszę dokładnie opłukujemy pod bieżącą zimną wodą i gotujemy ok. 15-20 minut w osolonej wodzie lub w rosole. Ugotowaną kaszę pozbawiamy nadmiaru wody i studzimy. Ugotowaną marchewkę kroimy w kosteczkę. Również drobno siekamy cebulę i podsmażamy ją z solą na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso z ugotowanych udek z kurczaka oddzielamy od kości i drobno siekamy. Wszystkie produkty łączymy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki oraz papryką w proszku. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy ok. 1/3 szklanki rosołu (aby w trakcie pieczenia farsz nie wysechł). Przygotowanym farszem napełniamy papryki, przykrywając je odkrojonymi wcześniej kapeluszami. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym (wcześniej nasmarowanym masłem) i zapiekamy ok. 30-40 minut w temp. 180 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz