piątek, 9 sierpnia 2013

Ciasto ze słonecznikiem

Składniki:
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę: 
40 dag słonecznika
4 łyżki mleka
2 kostki margaryny
1 puszka gotowej masy krówkowej - dowolny smak
opakowanie herbatników lub biszkoptów
alkohol do nasączenia herbatników (biszkoptów)

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i stopniowo żółtka - ubijać. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać. Wylać na formę  i piec ok. 30 minut w temp. 160 - 180 C. Po upieczeniu i ostudzeniu blat przekroić na 2 części.

Na patelni rozpuścić 1/2 kostki margaryny z 4 łyżkami mleka. Dodajemy słonecznik, mieszamy i smażymy ok. 10 minut.  Słonecznik przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy do czasu, aż nabierze złotego koloru.

1 i 1/2 kostki margaryny utrzeć, dodać masę krówkową, dalej ucierać. Na koniec dodać słonecznik i całość dokładnie wymieszać. Gotową masą przekładamy biszkopty. Na wierzchu ciasta z masą układamy herbatniki nasączone alkoholem. Całość można polać polewą i ozdobić.

3 komentarze:

  1. szwagierka robi podobne uwielbiam je!!! ;-)

    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    fajnie tu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe ciacho ;nie jadłam jeszcze..chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń