Muffinki czarno-białe z gruszką

Składniki:
2 szklanki mąki
2 jajka 
1 szklanka mleka
1/4 szklanki oleju
1/ 2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
szczypta soli
2-3 krople aromatu cytrynowego
2-3 krople aromatu rumowego
kilka gruszek  w syropie

Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier.  W drugiej misce zmieszać składniki mokre: mleko, jaja i olej. Do miski z suchymi składnikami wlać zmieszane mokre składniki i całość dokładnie zamieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać aromat cytrynowy, a do drugiej aromat rumowy, kakao i pokrojone owoce. Tak powstałe ciasto białe i czarne należy dokładnie wymieszać (każde w osobnej misie). Do foremek na muffiny lub papilotek wlewać naprzemiennie łyżkę jasnego i ciemnego ciasta.  Piec w temp. 180 C przez ok. 20 minut.Po upieczeniu muffinki można ozdobić polewą czekoladową i posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz