poniedziałek, 19 czerwca 2017

Ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe

Składniki:

Składniki na biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru kryształu 
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia




Składniki na masę czekoladową:
350 g nutelli
6-10 krakersów

Składniki na galaretkę brzoskwiniową:
2 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka brzoskwiń (bez zalewy)

Składniki na masę śmietanową:
1/2 l śmietany kremówki 30%
2 serki mascarpone po 250 g (łącznie 500 g)
3-4 łyżki cukru pudru do smaku
4 kopiate łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
opakowanie okrągłych biszkoptów

Przygotowanie: 
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dosypujemy cukier oraz dodajemy żółtka i krótko mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wykładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy i pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 160-180 C. 

Nutellę podgrzewamy do chwili roztopienia. Do ciepłego kremu dodajemy pokruszone krakersy. 

Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody. Zimną śmietanę 30% ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Do ubitej śmietany dodajemy do smaku cukier puder oraz po odrobinie serka mascarpone. Całość delikatnie mieszamy. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy schłodzoną, płynną żelatynę. Ostatni raz ucieramy. 

Brzoskwinie miksujemy. Galaretki rozpuszczamy w wodzie w 3 szklankach wody. Do galaretki dodajemy zmiksowane owoce. Odstawiamy do momentu stężenia. 

Przełożenie: 
biszkopt - masa czekoladowa - masa śmietanowa - warstwa okrągłych biszkoptów - galaretka brzoskwiniowa 

1 komentarz: