poniedziałek, 1 maja 2017

Jogurtowe muffinki z bakaliami

Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru kryształu (drobnego)
1/2 kostki roztopionego masła
1,5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2-3 krople aromatu pomarańczowego
1 tabliczka czekolady gorzkiej (100 g)
2 garście pokruszonych orzechów włoskich
1 garść rodzynek
Przygotowanie:
W jednej misie łączymy wszystkie składniki suche - mąkę, sól, cukier, sodę. W drugiej roztrzepujemy trzepaczką jajka z jogurtem, rozpuszczonym masłem i aromatem. Łączymy obie masy, dodając orzechy, rodzynki i połamaną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy łyżką tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładamy łyżką do foremek na muffinki (3/4 wysokości). Pieczemy ok. 20 minut z termoobiegiem w temp. 180-200 C.

2 komentarze: