poniedziałek, 29 maja 2017

Ciasteczka z kokosem i dżemem

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2-3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki octu

Dodatkowo:
wiórki kokosowe,
marmolada lub dżem (u mnie malinowy)


Przygotowanie:
Margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pozostałe składniki, po czym całość wyrobić ręką. Gdyby ciasto było zbyt kruche lub twarde należy dodać odrobinę śmietany. Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy. Foremkami lub literatką wycinamy różne kształty pamiętając, aby w połowie wykrojonych ciastek wyciąć małe dziurki. Ciasteczka z wycięciami smarujemy białkiem, obtaczamy w wiórkach kokosowych i układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Pozostałe ciastka (bez dziurek) układamy na blasze bez smarowania i obtaczania. Pieczemy w temp. 170-180 C do zrumienienia. Po upieczeniu oraz wystudzeniu składamy ciastka. Dżemem smarujemy ciasteczka bez dziurek i przyklejamy na wierzch ciasteczko z kokosem i otworkiem.

1 komentarz: