Wafel snickers


Składniki:
1 kostka margaryny
1 pełna szklanka mleka
3/4 szklanki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao
1 małe opakowanie herbatników (100 g)
1 całe mleko w proszku (Krasnystaw 400 g)
1 opakowanie rodzynek (100 g)
1/3 szklanki orzechów włoskich
1 puszka gotowej masy toffi
7 płatów wafla
Przygotowanie:
Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Zdjąć z ognia, następnie ostudzić. Do masy wsypać mleko w proszku i całość dokładnie wymieszać. Do masy dodać pokruszone herbatniki oraz jeden pokruszony płat wafla.  Całość wymieszać, a następnie masę podzielić na 3 części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej - rodzynki, do trzeciej - orzechy. Masa bardzo szybko gęstnieje, dlatego należy sprawnie przekładać kolejne warstwy w kolejności: 
wafel - 1/2 toffi - wafel - masa biała z orzechami - wafel - masa z kakao - wafel - masa biała z rodzynkami - wafel - 1/2 toffi - wafel
Tak przygotowany wafel owinąć w folię, obciążyć deską i pozostawić  do zastygnięcia masy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz