poniedziałek, 13 lutego 2017

Wafel snickers

Składniki:
7 płatów wafla 
1 kostka margaryny
1 pełna szklanka mleka
3/4 szklanki cukru kryształ
1 cukier waniliowy 
1 łyżka kakao
1 małe opakowanie herbatników (100 g)
1 całe mleko w proszku (Krasnystaw 400 g)
1 opakowanie rodzynek (100 g)
1/3 szklanki orzechów włoskich
1 puszka gotowej masy toffi

Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Zdejmujemy z ognia, następnie studzimy. Wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokruszone herbatniki oraz jeden pokruszony płat wafla.  Mieszamy. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dajemy kakao, do drugiej - rodzynki, do trzeciej - orzechy. Masa bardzo szybko gęstnieje, dlatego należy sprawnie przekładać kolejne warstwy w kolejności:

wafel - 1/2 toffi - wafel - masa biała z orzechami - wafel - masa z kakao - wafel - masa biała z rodzynkami - wafel - 1/2 toffi - wafel

Tak przygotowany wafel obciążamy deską i pozostawiamy do zastygnięcia masy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz