poniedziałek, 16 stycznia 2017

Sałatka z brązowym ryżem i kurczakiem

Składniki:
2 woreczki brązowego ryżu 
1 czerwona papryka
5 ogórków kiszonych
1 puszka ananasa w plastrach
1 puszka kukurydzy
1 słoiczek selera
1 podwójna pierś z kurczaka
majonez
sól, pieprz
przyprawa gyros
odrobina oleju

Przygotowanie:
Ryż gotujemy 30 minut w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy z nadmiaru wody i studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Pod koniec smażenia doprawiamy przyprawą gyros. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w podłużne kawałki. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę, po czym dokładnie odciskamy je z nadmiaru soku. Kukurydzę, ananasa i selera odcedzamy z zalewy. Ananasa kroimy w kawałki. Wszystkie składniki łączymy razem w misie, dodajemy kilka łyżek majonezu, doprawiamy solą oraz pieprzem, po czym całość dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz