Serowiec z orzechową glazurą

Składniki:
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1/2 kostki margaryny
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
kilka kropli aromatu cytrynowego 

Składniki na ser: 
1,5 kg sera
10 jaj
1 kostka masła
1/2 kostki margaryny
350 g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 krople aromatu cytrynowego 
1 opakowanie rodzynek  

Składniki na orzechową glazurę:
1/2 kostki masła
20-25 dag grubo posiekanych orzechów włoskich 
1/3 szklanki cukru kryształ
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mleka

Przygotowanie:
Ze składników na ciasto (wszystkie muszą być w temp. pokojowej) zagniatamy ręką ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód przygotowanej do pieczenia formy. 

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i odciskamy z nadmiaru wody. Osuszone rodzynki obtaczamy w mące (dzięki temu podczas pieczenia nie opadną). Margarynę i masło ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku. Całość ucieramy na puszystą białą masę. W trakcie ucierania dodajemy stopniowo po łyżce sera, mąkę ziemniaczaną, aromat. Na koniec ubijamy pianę z 13 białek, którą delikatnie mieszamy z resztą masy serowej oraz rodzynkami. Gotową masę wylewamy na blachę. Wstawiamy do piekarnika (temp. 180 C).  

Wszystkie składniki na polewę orzechową umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Kiedy glazura nieco przestygnie i będzie gęsta, wylewamy ją na upieczony serowiec.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz