poniedziałek, 21 listopada 2016

Ciasto marchewkowe

Składniki:
4 jaja
350 g cukru pudru
300 ml (pełna szklanka) oleju
400 g startej drobno marchewki
400 mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 duże jabłko (szara reneta) pokrojone w kostkę
1/2 szklanki rodzynek
1 kopiata łyżeczka cynamonu
1 kopiata łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Całe jajka ubijamy mikserem do momentu, aż podwoją swoją objętość. Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania puszystej masy. Podczas ciągłego ubijania na wysokich obrotach wlewamy cienkim strumieniem olej. Do masy dodajemy startą marchewkę, pokrojone jabłko, orzechy, rodzynki oraz zmieszaną mąkę z cynamonem, sodą, proszkiem i solą. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy. Ciasto wykładamy do wyłożonej pergaminem formy. Pieczemy w temp. 150 C przez około godzinę.

1 komentarz: