poniedziałek, 31 października 2016

Składanka mak-ser-jabłka-orzechy

Składniki: 

Składniki na ciasto kruche:
20 dag mąki pszennej tortowej
10 dag margaryny
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany

 


Składniki na ciasto makowe: 
30 dag maku 
3/4 szklanki cukru kryształ
2 żółtka
5 białek
1 łyżka miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
5 dag krojonych orzechów włoskich
5 dag masła
kilka kropel aromatu migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Składniki na ciasto serowe: 
1 kg zmielonego białego sera
12 dag margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
6 jajek
1 cukier waniliowy
kilka kropel aromatu cytrynowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na biszkopt orzechowy:
4 jajka
1/2 szklanki cukru kryształ
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkową: 
1 kg jabłek
2 łyżki cukru
1 galaretka czerwona
Przygotowanie: 
Na stolnicę wysypujemy mąkę, którą mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę, żółtka oraz śmietanę. Chwilę wszystko siekamy nożem, po czym kończymy wyrabianie ciasta ręką. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim spód przygotowanej do pieczenia formy.

Mak parzymy i dwukrotnie mielimy w maszynce. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ucieramy masło z cukrem, miodem, powidłami i żółtkami. Dodajemy mak, aromat oraz orzechy. Na koniec do masy makowej dodajemy pianę z białek. Całość lekko mieszamy i wykładamy na wyłożone w formie kruche ciasto.

Białka oddzielmy od żółtek.  Z białek ubijamy sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Do masy dodajemy zmielony ser, aromat, mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ubitą pianę z białek i lekko mieszamy. Masę  serową wykładamy na warstwę makową. Pieczemy w temp. 160-180 C przez ok. 75 minut. 

Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy na wolnym ogniu z cukrem. Dodajemy suchą galaretkę, mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. 

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i żółtka, po czym krótko mieszamy. Na koniec wsypujemy zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Biszkopt pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30 minut.

Przełożenie: 
placek makowo-serowy - masa jabłkowa - biszkopt orzechowy 

1 komentarz: