poniedziałek, 24 października 2016

Ciasto piaskowe bakaliowo-czekoladowe

Składniki (mała keksówka o wymiarach 25x 8 cm):
1 kostka masła
1 szklanka cukru
szczypta soli
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej tortowej (150 g)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (100 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego

warstwa czekoladowa:
50 g startej gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
1 kopiata łyżka cukru
2 łyżki mleka

warstwa z orzechami laskowymi:
50 g zmielonych orzechów laskowych
1 łyżka rumu lub 2 krople aromatu rumowego
1/2 łyżeczki cynamonu

warstwa z orzechami włoskimi:
50 g zmielonych orzechów włoskich 

warstwa bakaliowa:
garść pokruszonych płatków migdałowych
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

2 krople aromatu pomarańczowego

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rozpuszczone masło najpierw ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz odrobienie mieszanki powstałej z połączenia mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, soli i proszku do pieczenia. Na koniec dodajemy aromat waniliowy. Masę dzielimy na 4 części. Do każdej dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę bakaliową, po czym dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki muszą się dokładnie z sobą połączyć. 
Do formy wyłożonej pergaminem wykładamy kolejno poszczególne warstwy wedle własnego uznania (w mojej wersji: warstwa bakaliowa - czekoladowa - orzech włoski i laskowy). Pieczemy w temp. 180C przez około 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. mogłabym jeść samą warstwę czekoladową i orzechowe ;) pyszny pomysł na ciasto

    OdpowiedzUsuń