wtorek, 18 października 2016

Ciasteczka z powidłami

Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka masła
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko (białko zostawiamy do smarowania)
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
mały słoiczek powideł lub domowych gęstych konfitur

Przygotowanie:
Zimne masło  siekamy z mąką, solą, proszkiem do pieczenia, cukrem i jajkami. Pod koniec dodajemy śmietanę uważając, aby ciasto nie było zbyt lepkie. Energicznie wyrabiamy gładkie ciasto, które cienko rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Radełkiem wykrawamy romby o boku równym ok. 4-5 cm. Na środek każdego kawałka nakładamy 1/3 łyżeczki gęstych powideł. Białkiem smarujemy przeciwległe 2 brzegi, które sklejamy. Ciasteczka układamy na przygotowanej blaszce wyłożonej pergaminem. Niektóre ciasteczka przed pieczeniem można posmarować białkiem również z wierzchu i posypać zmielonymi orzechami. Pieczemy w temp. 180-190C  z termoobiegiem przez ok. 12-15 minut pilnując, aby się zbytnio nie spaliły.


1 komentarz: