poniedziałek, 11 stycznia 2016

Sałatka warstwowa z makaronem ryżowym i tuńczykiem

Składniki:
250 g makaronu w kształcie ryżu
1 duży ogórek szklarniowy
1 duża cebula
1 puszka tuńczyka w oleju 
1 puszka kukurydzy konserwowej 
1 pęczek świeżego koperku
3 kopiate łyżki ketchupu pikantnego
5 kopiatych łyżek majonezu
sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron w kształcie ryżu gotujemy w lekko osolonej wodzie (nie można go rozgotować), odcedzamy i studzimy. Kukurydzę oraz tuńczyka odcedzamy z zalewy. Obranego ogórka kroimy w kostkę, podobnie też postępujemy z cebulą. Koperek siekamy. W salaterce układamy kolejno warstwy:

1/2 makaronu - rozsmarować 2 łyżki majonezu posypać solą i pieprzem - cebula -  1/2 puszki kukurydzy - 1/2 ogórka - 1/2 makaronu - rozsmarować 3 łyżki ketchupu - tuńczyk - 1/2 kukurydzy - rozsmarować 3 łyżki majonezu - doprawić solą i pieprzem - posiekany koperek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz