poniedziałek, 28 grudnia 2015

Orzeszki II

Składniki:
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
1/2 kostki masła
1 łyżka cukru pudru
1 cukier waniliowy 
3-4 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem: 
1/2 kostki masła
2-3 łyżki cukru pudru
3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
1 serek homogenizowany "Danio"
1 szklanka mleka w proszku
1 kieliszek spirytusu


Przygotowanie:
Mąkę z masłem i proszkiem do pieczenia siekamy nożem. Cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka dobrze  roztrzepujemy, po czym dolewamy do mąki i całość wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego ciasta. Z gotowego ciasta pieczemy orzeszki w piekarniku lub w specjalnej patelni nad palnikiem.

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy serek, orzechy, mleko w proszku oraz spirytus, po czym dalej ucieramy. Gdyby masa była zbyt rzadka dodajemy mleko w proszku. Gotową masą smarujemy każdą z połówek orzeszków i sklejamy je w formę orzeszka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz