środa, 18 listopada 2015

Całuski z jabłkami

Składniki:
250 g białego sera
250 g masła 
250 g mąki pszennej
3 jabłka
cukier puder do posypania  


Przygotowanie:
Mąkę siekamy nożem z masłem. Dodajemy rozgnieciony w rękach twaróg i wyrabiamy ciasto, które ma być elastyczne, miękkie i gładkie.  Wyrobione ciasto chłodzimy w lodówce min. 1 godzinę. Po tym czasie obieramy jabłka, dzieląc każde z nich na 12 cząstek. Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm. Z ciasta szklanką wykrawamy kółeczka. Na połówce każdego z nich układamy plasterek jabłka (grubszą stroną na zewnątrz), który przykrywamy drugą połową ciasta. Całuski układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180 C ok. 15-20 minut. Po upieczeniu ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz