piątek, 13 marca 2015

Selerowa zupa krem

Składniki: 
1 duży seler 
1 por 
2 małe ziemniaki 
1 marchewka 
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
ok. 2 - 21/2 litry rosołu lub 2 kostki rosołowe
2 łyżki masła
drobno posiekana natka pietruszki lub koperek
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyć i obrać. Seler i ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w krążki, pora w półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy seler, marchew i pora. Całość lekko podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podduszone warzywa zalewamy bulionem (lub wodą  - wtedy dodajemy kostkę rosołową), dodajemy ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zagotować, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Po zagotowaniu wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe. Zupę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Zupa świetnie smakuje z grzankami lub ptysiami.


Jeśli po zblendowaniu okaże się, że zupa jest zbyt gęsta można dolać odrobinę wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz