piątek, 19 grudnia 2014

Uszka z grzybami

Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli
ok. 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody

Składniki na farsz:
20-30 dag grzybów mrożonych  - w mojej wersji borowiki obgotowane w słonej wodzie przed zamrożeniem
1 mała cebula
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obraną cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aby się zeszkliła. Rozmrożone grzyby drobno siekamy i dodajemy na patelnię z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z mąki, jajka, wody i soli wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wykrawamy literatką małe krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz, lepimy małe pierożki, a ich końce zlepiamy z sobą , tworząc kształt uszka. Uszka gotujemy w lekko osolonej wodzie.Po wypłynięciu na wierzch gotujemy ok. 1 minuty.

Jeśli wolimy w uszkach nadzienie bardziej "kremowe" zamiast kawałków grzybów, usmażone borowiki można zmielić w maszynce do mięsa z dodatkiem odrobiny bułki tartej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz