sobota, 27 grudnia 2014

Sałatka brokułowa z migdałami

Składniki:
1 świeży brokuł
1 czerwona cebula
1 ogórek szklarniowy
1/2 puszku kukurydzy
200 g szynki
5 jajek
2 ząbki czosnku
garść płatków migdałowych
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki majonezu
sól, pieprz

Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na różyczki, które gotujemy w osolonej wodzie, odcedzić, studzimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Każde jajko kroimy na sześć cząstek. Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Obrany ogórek szklarniowy kroimy w grube plastry, które z kolei kroimy w ćwiartki. Szynkę kroimy w kostkę. W jednym naczyniu mieszamy ugotowane różyczki brokuła, cebulę, odcedzoną kukurydzę, pokrojone jajka, ogórek, szynkę, posiekany drobno koperek. Czosnek obieramy i przeciskamy. Dodajemy do majonezu i jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i tak przygotowanym sosem zalewamy warzywa. Całość lekko mieszamy, wykładamy do salaterki, studzimy w lodówce. Na rozgrzanej  patelni prażymy płatki migdałowe. Sałatkę posypujemy uprażonymi migdałami tuż przed podaniem na stół (aby wcześniej płatki nie rozmiękły).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz