sobota, 6 grudnia 2014

Oczy carycy

Składniki:
Składniki na ciasto jasne:
6 białek
1 niepełna szklanka cukru kryształ
100 g mąki ziemniaczanej
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Składniki na ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jaja
6 łyżek cukru kryształ
4 łyżki maki pszennej 
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:
1/2 l mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 kostka masła
cukier - ilość do smaku
1 serek homogenizowany o smaku waniliowym (175 g)

Dodatkowo:
2 galaretki w jednym kolorze (u mnie szafirowa)
1 puszka brzoskwiń
paczka okrągłych biszkoptów
polewa czekoladowa przygotowana własnoręcznie
 
Przygotowanie:
Ciasto jasne: Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i wraz z octem dodajemy do ubitych białek.
Ciasto ciemne: Żółtka wraz z jajkami ucieramy z cukrem na puszystą masę, aż do białości. Dodajemy stopniowo mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wlewamy powoli olej. Całość delikatnie mieszamy. Na blaszce wył0żonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem układamy łyżką naprzemiennie placki z jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 C (z termoobiegiem). Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty. 

Na mleku gotujemy budyń. Ugotowany, odstawiamy do wystygnięcia.  

Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku. Pozostawiamy do czasu, aż zacznie tężeć. 

Zimny budyń ucieramy z kostką masła i serkiem homogenizowanym. Do smaku dodajemy cukier. 
Na jeden blat ciasta rozsmarowujemy połowę kremu. Na kremie układamy obok siebie biszkopty. Pomiędzy biszkopty wciskamy pokrojone w duże kawałki brzoskwinie. Warstwę tę pokrywamy tężejącą galaretką. Na galaretkę dajemy pozostałą część kremu i przykrywamy drugim blatem. Ciasto polewamy czekoladą, chłodzimy w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz