wtorek, 30 grudnia 2014

Babeczki z karmelem i orzechami

Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 żółtka
1/2 kostki margaryny
8 dag masła
1/3 szklanki cukru pudru

Składniki na karmel:
10 dag całych włoskich orzechów
2 łyżki margaryny
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki cukru kryształu 

Składniki na pianę:
2 białka 
1/3 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki cukru kryształ
szczypta soli

Dodatkowo:
powidła śliwkowe
czekolada gorzka - do polewy

Przygotowanie:
Margarynę i masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier puder i żółtka. Wyrabiamy i zagniatamy ciasto, które odkładamy do lodówki na 30 minut.  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5-6 mm, wycinamy szklanką kółka i wylepiamy nimi nasmarowane wcześniej foremki do babeczek. 

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier puder i kryształ. 

Na dno każdej babeczki dajemy 1/2 łyżeczki powideł śliwkowych, które pokrywamy cienką warstwą pianki.
Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 C.
Gdy babeczki stygną, przygotowujemy karmel. Margarynę, miód i cukier roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Następnie dodajemy orzechy. Całość smażymy cały czas mieszając do momentu zgęstnienia masy.

Ze względu na to, że karmel szybko sztywnieje, ciepłym polewamy wierzch każdej babeczki.  
Wierzch  każdej babeczki ozdabiamy kleksami z czekolady.



1 komentarz:

  1. Naprawde wygladaja przepysznie ! :3

    http://bonapetit2xm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń