piątek, 21 listopada 2014

Roladki drobiowe ze śliwką i suszonym pomidorem

Składniki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
6 śliwek kalifornijskich
6 suszonych pomidorków ze słoika
6 plasterków sera żółtego
6 cienkich paseczków masła
mąka - do panierowania 
oliwa/olej - do smażenia
suszony majeranek
mielona słodka papryka
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:
Filety myjemy, oczyszczamy z chrząstek i błonek. Każdy filet kroimy wzdłuż na dwa cienkie płaty - w ten sposób otrzymamy 6 płatów. 
Każdy płat delikatnie rozbijamy tłuczkiem uważając, aby się nie rozpadły. Mięso z dwóch stron oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na każdym płacie fileta rozkładamy po plasterku żółtego sera, pomidorku i śliwce. Zwijamy roladki. Roladki z wierzchu posypujemy majerankiem i papryką w proszku. Obtaczamy roladki dokładnie w mące i obsmażamy krótko ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu każdej roladki kładziemy plasterek masła. Naczynie przykrywamy folią spożywczą. Zapiekamy w piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 170 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz