Roladki drobiowe ze śliwką i suszonym pomidorem

Składniki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
6 śliwek kalifornijskich
6 suszonych pomidorków ze słoika
6 plasterków sera żółtego
6 cienkich paseczków masła
mąka - do panierowania 
oliwa/olej - do smażenia
suszony majeranek
mielona słodka papryka
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Filety umyć, oczyścić z chrząstek i błonek. Każdy filet przekroić wzdłuż na dwa cienkie płaty, by w ten sposób powstało 6 płatów. Każdy płat delikatnie rozbić tłuczkiem uważając, aby się nie rozpadł. Mięso z dwóch stron oprószyć solą, pieprzem, papryką i przyprawą do kurczaka. Na każdym płacie fileta rozkładać po plasterku sera żółtego, pomidorku i śliwce. Delikatnie zwijać roladki. Roladki z wierzchu posypać majerankiem i papryką w proszku. Obtoczyć je dokładnie w mące i obsmażyć krótko ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu każdej roladki położyć plasterek masła. Naczynie przykryć folią spożywczą. Mięso zapiekać w piekarniku około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz