środa, 13 lutego 2013

Sałatka pomidorowa



Składniki:
ok. 1 kg pomidorów (może być więcej)
kilka plasterków żółtego sera
kilka plasterków dowolnej wędliny
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 duża łyżka śmietany
1 duża łyżka majonezu
odrobina natki pietruszki
sól, świeżo mielony pieprz do smaku 



Przygotowanie:
Umyte pomidory pokroić w półplasterki lub małe kawałki. Ser i wędlinę kroimy w cienkie paski. Cebulę pokroić w małe prążki.
Przygotować sos czosnkowy: Przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć z majonezem i śmietaną. Tak przygotowanym sosem zalać wszystkie składniki sałaty, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
 
Do sałatki można również dodać ugotowane jajka. Sałatkę można podawać na kolację (świetnie smakuje ze świeżym pieczywem) lub jako dodatek do grilla.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz