Rożki piwne

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 margaryna 
1/2 szklanki piwa

Nadzienie serowe: 
20 dag białego twarogu
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
cukier puder do smaku
wiśnie z syropu
Przygotowanie: 
Ciasto
Mąkę posiekać z margaryną i piwem, wyrobić na jednolitą masę. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 4-5 mm, po czym radełkiem pokroić w kwadraty. 
 
Nadzienie serowe:
Zmielony twaróg dokładnie wymieszać z jajkiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Łyżeczką nakładać porcję masy serowej na środek każdego kawałka ciasta. W ser wcisnąć wydrylowane wiśnie. Z ciasta sklejać koperty. Ciastka piec do zarumienienia w temp. 200 °C przez około 20-25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciastka posypać cukrem pudrem.
 
Nadzienie serowe można zastąpić: marmoladą, dżemem, czekoladą, budyniem,  prażonymi jabłkami itp.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz