sobota, 16 lutego 2013

Rożki piwne

Składniki:

Ciasto:
- 1 margaryna
- 1/2 szklanki piwa
- 2 szklanki mąki
Farsz:
- 20 dag białego twarogu
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- cukier do smaku
- wiśnie z syropu



Przygotowanie: 
Przygotowanie ciasta: Mąkę posiekać z margaryną i piwem, wyrobić na jednolitą masę. Rozwałkować dość cienko i pokroić w kwadraty.
Farsz: Twaróg dobrze wymieszać z jajkiem , cukrem waniliowym i cukrem. Odrobinę masy serowej położyć na każdym kawałku ciasta, w ser wcisnąć wydrylowane wiśnie.
Z ciasta sklejamy koperty, pieczemy do zarumienienia w temp. 200 C ok. 15 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Zamiast sera i wiśni za nadzienie mogą posłużyć także; marmolada, świeże owoce, dżem, czekolada, bakalie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz