niedziela, 17 lutego 2013

Roladki z sosem grzybowym

Składniki:
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
10 plastrów wędzonego boczku
1 czerwona papryka
bułka pszenna
1 jajko
olej
2-3 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
mąka do obtoczenia
Sos:
2 garści suszonych grzybów
po łyżce mąki i masła
kieliszek żubrówki
sól, pieprz

 Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy, wywar zachowujemy. Grzyby drobno kroimy
Bułkę moczymy i odciskamy. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Boczek smarujemy musztardą. Paprykę myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w paski.
Z masy mięsnej formujemy placki grubości 0,5 cm. Na każdym układamy po plastrze boczku i pasku papryki. Zwijamy w roladki. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Roladki przekładamy do rondla. Wlewamy wywar z grzybów, dodajemy grzyby i żubrówkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Z mąki i masła robimy zasmażkę i zagęszczamy sos. Dusimy ok. 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz