sobota, 16 lutego 2013

Placek pijany


Składniki:
Biszkopt kakaowy:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao
 



Wkładka orzechowa:
25 dag orzechów włoskich grubo krojonych
5 jaj ( białka)
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa:
1/2 litra mleka
1 szklanka cukru kryształu
5 żółtek ( pozostały z ciasta orzechowego)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 1/ 2 kostki margaryny Palmy
40 dag śliwek kalifornijskich lub suszonych namoczonych przez noc w alkoholu (wódka, rum)

Przygotowanie: 
Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, lekko zamieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec ok. 30-40 minut w temp. 160-180 C. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. 
Ciasto orzechowe: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem, dodać orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miód. Dokładnie wymieszać, wylać na formę, upiec. Gdy pieką się placki przygotować krem: z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Przestudzić. Margarynę ucierać do momentu, aż powstanie puszysta masa. Dodawać do niej stopniowo budyń. Alkoholem pozostałym z namoczonych śliwek naponczować biszkopty. 
Przełożenie placka: placek kakaowy posmarować 1/2 kremu, położyć na tym placek orzechowy, 1/4 kremu ( cienka warstwa), ułożyć śliwki, pozostała 1/4 kremu i drugi placek kakaowy. Wierzch zdobimy wedle upodobań.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz