sobota, 16 lutego 2013

Deser czarno-biały

Składniki:
1 serek homogenizowany waniliowy (400 g)
1 łyżka kakao
6 łyżek gorącej wody
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki advocata (lub innym likierem)

dodatkowo kilka owoców malin i borówek, dekoracja: czekoladowe serduszka, cząstki mandarynki, złote perełki



Przygotowanie: 
Serek podzielić na dwie równe porcje. Najpierw przygotować serek czekoladowy: 1 łyżeczkę żelatyny dobrze rozmieszać w 3 łyżkach gorącej wody, dodać to do jednej połowy serka i zmieszać całość z kakao. Po dokładnym wymieszaniu na koniec dodałam owoce malin i borówek, aby całość nie była monotonna w smaku. Gotową masę przełożyć do pucharków (pucharki można ustawić pod skosem, wtedy zyskujemy ciekawy efekt). Włożyć do lodówki na ok. 20-30 minut, aby całość stężała.

Przygotowanie serka białego: 1 łyżeczkę żelatyny zmieszać z 3 łyżkami gorącej wody. Połączyć to z drugą połową serka i advocaatem, dobrze wymieszać. Całość wyłożyć na schłodzoną masę czarną. Udekorować i włożyć do lodówki, aby deser stężał. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz