Kruche ciasto z kokosem, orzechami i sezazem

Składniki:
(forma 21x32 cm)

Składniki na kruche ciasto I: 
3 szklanki maki pszennej
1 kostka margaryny
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
1/3 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki gęstej śmietany

Warstwa sezamowa:
150 g sezamu  
2 łyżki płynnego miodu  
100 g margaryny  
1/4 szklanki cukru kryształu 

Warstwa kokosowa:
6 białek
1/2 szklanki cukru kryształu
100 g wiórek kokosowych
1 mały słoiczek gęstych powideł śliwkowych

Składniki na ciasto II (miodowe): 
200 g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
50 g margaryny
2 żółtka 
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżka kwaśnej śmietany

Warstwa orzechowa:
200 g grubo krojonych orzechów
3 łyżki płynnego miodu
100 g margaryny
1/2 szklanki cukru kryształu  

 
Składniki na masę kokosową:

2 kostki masła
1 budyń + 1/2 l mleka
2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru kryształu
1 kieliszek likieru kokosowego 

 

Przygotowanie:
Ciasto kruche I
Z podanych składników zagnieść ciasto, które należy podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować i wyłożyć na dwie jednakowe formy do pieczenia.

Ciasto miodowe II
Mąkę zmieszaną z sodą oraz cukrem pudrem posiekać razem z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto, rozwałkować je i wyłożyć na blachę do pieczenia.
Warstwa sezamowa
Wszystkie składniki wymieszać w rondelku. Trzymać na małym ogniu i doprowadzić do zagotowania. Lekko przestudzony sezam wyłożyć na pierwszy blat ciasta I. Piec w temp. 180 °C około 20 minut.
  
Warstwa kokosowa
Białka ubić z cukrem i delikatnie wmieszać wiórki kokosowe. Drugą część ciasta I z wierzchu posmarować powidłami i nałożyć masę kokosową. Piec w temp. 160-170 °C około 30 minut.

Warstwa orzechowa  
Zmieszane składniki w rondelku stopniowo podgrzewać. Cały czas mieszać i doprowadzić do wrzenia. Wyłożyć masę na ciasto II (miodowe). Piec około 30-35 minut w temp. 160 °C.
 
Masa kokosowa
Mleko, cukier i wiórki kokosowe gotować na małym ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając.  Odstawić do ostygnięcia. Budyń ugotować wedle przepisu w 1/2 l mleka, po czym wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Partiami dodawać zimny budyń oraz kokos. Ciągle ucierać, na sam koniec wlać likier kokosowy. 

Przełożenie: 
ciasto II z orzechami - 1/2 masy - ciasto sezamowe - 1/2 masy - ciasto z kokosem - kleksy z polewy czekoladowej

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz