Ciasto czekoladowe z wiśniami

Składniki: 
Składniki na ciasto: 
4 szklanki mąki pszennej
3 szklanki cukru kryształu
5 jaj
2 szklanki kefiru
2 łyżeczki sody
3 łyżeczki kakao
szczypta soli

Składniki na masę śmietanową:
800 ml śmietany kremówki 30%
4-5 łyżek cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo: 
3 galaretki o smaku wiśniowym
duży słoik wiśni w syropie lub w spirytusie

Przygotowanie:
Ciasto
Jaja w całości ubić ze szczyptą soli oraz z cukrem. W kefirze rozpuścić sodę. Do ubitej masy jajecznej dodawać partiami mąkę zmieszaną z kakao oraz kefir z sodą. Całość dokładnie wymieszać. 1/3 ciasta przelać do jednej formy wyłożonej pergaminem, pozostałą cześć ciasta  przelać do drugiej formy o takim samym rozmiarze. Placek upieczony z 2/3 ciasta po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na połowę. Piec w temp. 180 °C przez około 30 minut.

Jedną galaretkę wiśniową rozpuścić w 400 ml wody. Odstawić do momentu, aż zacznie gęstnieć. Pozostałe dwie galaretki wiśniowe rozpuścić w 700 ml przegotowanej wody. Gdy zacznie gęstnieć, dodać 3/4 słoika odciśniętych z soku/alkoholu wiśni (resztę pozostawić do dekoracji wierzchu ciasta).
 
Masa śmietanowa
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.  Zimną śmietanę 30% ubić na najwyższych obrotach. Do gęstej dodać cukier puder oraz wlewać cienkim strumieniem rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę. Ubić całość przez krótką chwilę na najmniejszych obrotach miksera. 
Przed przystąpieniem do przekładania ciasta, każdy blat warto z dwóch stron nasączyć  pozostałym po odciśnięciu wiśni sokiem lub alkoholem.

Przełożenie:
ciasto - 1/2 galaretki z wiśniami - masa śmietanowa - ciasto - 1/2 galaretki z wiśniami - masa śmietanowa - ciasto - cienka warstwa z masy śmietanowej - poukładane dekoracyjnie wiśnie - galaretka
Ciasto wychodzi bardzo wysokie i efektowne. Sprawdza się idealnie jako tort!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz