poniedziałek, 12 września 2016

Keks

Składniki:
250 g masła
250 g mąki pszennej + 2 łyżki do oprószenia bakalii
5 jajek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki spirytusu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie:
250 g papai,  1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 1/2 szklanki suszonej żurawiny, garść pokrojonych śliwek kalifornijskich, skórka pomarańczowa

Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać naprzemiennie po jednym jajku i po łyżce mąki. Cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy proszek do  pieczenia, sok z cytryny oraz spirytus i dokładnie mieszamy. Bakalie zmieszane z mąką dodajemy do ciasta i dokładnie, ale delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy do keksówki wyłożonej pergaminem.  Pieczemy w temp. 180 C z termoobiegiem przez ok. 40-50 minut. Po upieczeni posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz