Tort czekoladowy z masą śmietanową:

Składniki (średnica tortownicy 23 cm):
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 niepełna szklanka cukru
6 pełnych łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Składniki na masę śmietanową:
800 ml śmietany 30 %
3 łyżki żelatyny
1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, gdy ktoś woli bardziej słodką masę)

Dodatkowo:
1 galaretka wiśniowa 
1/2 l słoika wiśni w syropie
1/2 szklanki spirytusu
barwnik spożywczy w kolorze zielonym
ozdoby cukrowe 
wiórki kokosowe

Tort czekoladowo-bakaliowy

Składniki (tortownica 23 cm):
Składniki na biszkopt czekoladowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru kryształ
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na wkładkę bakaliową: 
8 białek
8 pełnych łyżek cukru kryształ
10 dag orzechów włoskich
10 dag suszonych fig
10 dag daktyli
10 dag rodzynek
5 łyżek mąki


Składniki na masę budyniową: 
1 l mleka + 1/2 szklanki do zalania orzechów 
4 żółtka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cukier waniliowy
4-5 łyżek cukru - do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 kostki masła
3/4 szklanki mielonych orzechów 
100-200 ml likieru kawowego

Dodatkowo (poncz):
1 kopiata łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki wrzącej wody
1/3 szklanki spirytusu
cukier do smaku

Sałatka jarzynowa

Składniki:
4-5 ziemniaków
4 większe marchewki
3 pietruszki
1 średniej wielkości seler
2 średniej wielkości białe lub czerwone cebule
słoik litrowy ogórków kiszonych
4-5 jajek
1 puszka groszku konserwowego
mały słoik majonezu
sól, pieprz

Selerowa zupa krem


Składniki: 
1 duży seler 
1 por 
2 małe ziemniaki 
1 marchewka 
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
ok. 2 - 21/2 litry rosołu lub 2 kostki rosołowe
2 łyżki masła
drobno posiekana natka pietruszki lub koperek

Ciasto piernikowe z masą jabłkową i biszkoptami

Składniki:
Składniki na ciasto piernikowe:
1 kostka margaryny
4 jajka
1/4 szklanki płynnego miodu 
1/4 szklanki naparu z czarnej herbaty
300 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru kryształ
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka przyprawy do piernika

Składniki na masę budyniową:
1/2 l mleka
3-4 łyżki cukru kryształ
2 budynie o smaku śmietankowym 
1 kostka masła
50 ml ajeroniaku

Składniki na masę jabłkową:
1 1/2 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
1 łyżka masła

Dodatkowo:
2 galaretki w kolorze czerwonym
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
dowolna ulubiona polewa czekoladowa