wtorek, 22 grudnia 2015

Wigilijny barszcz czerwony

Składniki:
Składniki na zakwas (przygotowany na 4-5 dni przed planowanym podaniem)
1 - 11/2 kg czerwonych buraków
ok. 1 1/2 - 2 l przegotowanej wody
1 duża kromka żytniego chleba
3 ząbki czosnku
2 małe liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego

Składniki na barszcz:
ok. 11/2 l zakwasu buraczanego
włoszczyzna
2 l wody
2-3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
4-5 ząbków czosnku
2 -3 łyżki octu
ok. 4 łyżeczki cukru
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki lub małe kawałki. Przekładamy do dużego słoja (jak na kiszenie ogórków), dodajemy przyprawy i zalewamy przestudzoną wodą tak, aby zakryć buraczki. Na wierzch kładziemy kawałki żytniego pieczywa. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce do dnia podania.

Ukiszony barszcz przecedzamy. W dużym garnku na wodzie gotujemy włoszczyznę wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem, pokrojonym w plasterki czosnkiem. Do wywaru wlewamy przecedzony zakwas. Od tego momentu barszcz trzymamy na bardzo małym ogniu i pilnujemy, aby się nie zagotował - wówczas straci piękny rubinowy kolor i będzie ciemny. Wlewamy ocet, doprawiamy solą oraz cukrem. Na sam koniec dajemy majeranek i świeżo zmielony pieprz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz