Dorsz w galarecie

Składniki:
Składniki do przygotowania ryby:
1 kg mrożonych filetów z dorsza
2-3 ząbki czosnku
przyprawa do ryb
sól, pieprz

Składniki na wywar:
2 litry wody
2 małe cebule
1 kawałek pora
1/2 selera
1duża  pietruszka
1 duża marchewka
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3-4 ziarenka pieprzu
sól do smaku
1 łyżka octu
8-9 łyżeczek żelatyny


Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy, dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy wraz z przyprawami. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę octu i doprawiamy solą. Gorący wywar odcedzamy (zawsze wychodzi klarowny). Po odcedzeniu pozostaje ok. 11/2 litra wywaru. Na taką ilość dodajemy 8-9 łyżeczek żelatyny, dokładnie mieszamy, odstawiamy do stężenia.

Rozmrożone filety z dorsza osuszamy ręcznikiem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Filety pozostawiamy w całości lub dzielimy na porcje (wedle uznania - należy jednak pamiętać, że w trakcie pieczenia filety "kurczą się"). Filety z dwóch stron nacieramy czosnkiem oraz oprószamy solą, pieprzem,  ulubioną przyprawą do ryb. Rybę przekładamy na wyłożoną folią blachę. Wierzch blachy również przykrywamy folią tak, aby folia ściśle przylegała do ryb. Pieczemy 20 minut w temp. 180-200 C. 

Po upieczeniu zimną rybę przekładamy na paterę, dekorujemy wedle uznania i zalewamy zimną galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz