Rurki z kremem


Składniki:
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru pudru 
1 kostka masła
2 żółtka 
1 jajko

Składniki na krem:
250 ml śmietany kremówki
1 śmiatan-fix
2 -3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie (masło musi być bardzo zimne), po czym wyrobić elastyczne ciasto. Gotowe ciasto na godzinę odłożyć do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto wyjąć na podsypaną mąka stolnicę, rozwałkować bardzo cienko (ok. 2 mm). Radełkiem kroić długie paski szerokości około 1,5 - 2 cm. Paskami owijać foremki do rurek. Owijanie rozpocząć od cieńszego końca w kierunku grubszego w taki sposób, by ciasto delikatnie zachodziło na siebie (zasłaniało foremkę). Koniec ciasta dobrze przykleić do foremki, by podczas pieczenia się nie odkleił. Foremki piec w temp. 180 °C do uzyskania złotego koloru. Upieczone rurki ściągnąć z foremek po lekkim ostudzeniu, kierując szerszą stroną w dół - wówczas ciastka powinny same zsunąć się z foremek.
Zimną śmietanę 30% ubijać na najwyższych obrotach do momentu zgęstnienia. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fix. Gotowy krem przełożyć do szprycy i napełniać nim każdą z rurek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz