poniedziałek, 29 czerwca 2015

Rurki z kremem

Składniki:
Składniki na ciasto:
11/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru pudru 
1 kostka masła
2 żółtka 
1 jajko

Składniki na krem:
250 ml śmietany kremówki
1 śmiatan-fix
2 -3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misie (masło musi być bardzo zimne), po czym wyrabiamy elastyczne ciasto. Gotowe ciasto na godzinę odkładamy do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko (ok. 2 mm). Radełkiem kroimy długie paski szerokości ok. 1,5 - 2 cm. Paskami owijamy foremki do rurek. Owijanie rozpoczynamy od cieńszego końca w kierunku grubszego w taki sposób, by podczas owijania na rurce ciasto delikatnie zachodziło na siebie (zasłaniało foremkę). Koniec ciasta dobrze przyklejamy do foremki, by podczas pieczenia się nie odkleił. Foremki pieczemy w temp. 180 C do uzyskania złotego koloru. Upieczone rurki ściągamy z foremek po lekkim ostudzeniu, kierując szerszą stroną w dół - wówczas ciastka powinny same zsunąć się z foremek.

Zimną śmietanę 30% ubijamy na najwyższych obrotach do momentu zgęstnienia. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan-fix. Gotowy krem przekładamy do szprycy i napełniamy nim każdą z rurek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz