piątek, 3 kwietnia 2015

Babeczki migdałowe

Składniki (na 8 babeczek):
7 łyżek mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki oleju
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/4 szklanki mleka
garść rodzynek (wcześniej namoczonych)
2 garści płatków migdałowych rozdrobnionych w rękach
2 krople aromatu migdałowego do ciast


Przygotowanie:
W jednym naczyniu łączymy składniki suche, w drugim mieszamy dokładnie składniki mokre.  Łączymy produkty suche z mokrymi. Ciastem uzupełniamy foremki babeczek do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180C ok. 2-25 minut - do tzw. suchego patyczka. Upieczone i ostudzone babeczki dekorujemy polewając lukrem, posypując cukrem pudrem lub posypką albo polewając czekoladą.

1 komentarz: